Як почати тіснити шкіру - рекомендації магазину шкіри Аліго Груп
0
Кошик
Товарів: 0 (0 грн )
Тиснення шкіри

Тиснення шкіри

Як почати тіснити шкіру?

Найкраще - це звернутися за навчанням до майстра. Заплативши за спеціальні курси, ви зекономите на купівлі непідходящої шкіри, інструментів, часу, нервах. Іноді виходить так, що перший самостійний досвід може взагалі відбити бажання займатися цим надалі. Майстер же навчить вибрати правильну шкіру, покаже техніки тиснення, виправить помилки під час проведення занять, відповість на питання. В сьогоденні можна пройти курси дистанційно. Багато хто самостійно вчаться по роликам в YouTube і майстер-класам у відкритому доступі, спілкуються на форумах. Це складніше, так як нікому поправити і проконтролювати під час роботи, але теж варіант вчитися та створювати гарні вироби.


Шкіра для тиснення

Кілька порад від фахівців магазину Aligo Group щодо вибору шкіри - багаторічний досвід продажу шкіри, спілкування з  майстрами шкіряної справи,  виробниками зробили нас експертами в сфері натуральної шкіри
Для тиснення вручну використовується шкіра рослинного дублення, частіше - не фарбована. Про неї зараз і поговоримо


Чим вона така гарна?

Це найкращий матеріал для тиснення, різьблення, карвінгу, формування, художнього розпису, фарбування:

  • пластична, податлива - їй легко надати об"єм і форму
  • чудово вбирає вологу
  • висихаючи після тиснення, назавжди зберігає заданий рельєф
  • має властивість «загоряти» - колір натуральних барвників змінюється, шкіра покривається патиною і стає вінтажною - вироби з неї живуть разом зі щасливим володарем, стаючи з роками все краще, складається історія виробу - тому часто вироби залишають незабарвленими та 100% натуральними
  • прекрасно фарбується
  • дуже добре підходить для художнього розпису
  • шкіра довговічна і міцна
  • товщина шкіри для тиснення рекомендується від 1,8 мм і вище - для того, щоб виходив хороший рельєф
  • для створення об'ємних формованих елементів (шкіряної скульптури) можна використовувати тонку "растішку"  0,6-0,8 мм

Ми привозимо в магазин шкіру рослинного дублення в полах, воротах, півшкірах, чепраках - для будь-яких цілей та творчих проектів. Листи шкіри в різному розвісі (конфігурації) відрізняються щільністю, м'якістю, товщиною:

  • найбільш товстий, міцний і щільний - чепрак
  • досить щільний, має хорошу товщину, але більш м'який воріт, півшкіри
  • поли краще використовувати для невеликих виробів або деталей, вони мають меншу товщину і нерівномірну щільність

У магазині Аліго Груп ви знайдете всі можливі товщини шкіри рослинного дублення:

від 0.6 мм (шкури теляти) до 5.0 мм (кінський чепрак)

Як підготувати шкіру до ручного тиснення?

Спочатку необхідно добре зволожити матеріал. Шкіру занурюють в ємність з водою і витримують там до тих пір, поки вона не наповниться вологою. Час зволоження залежить від товщини і виду шкіри і може бути від 10 до 30 хвилин. Після намокання волокна шкіри рослинного дублення розм'якшуються і легше піддаються обробці тисненням (деформації)

Потім потрібно дати шкірі трохи просохнути - вона не повинна бути занадто сухою або мокрою (щоб з неї текла вода), але досить зволоженою. Правильно підготовлена ​​шкіра дозволяє наносити максимально чіткі рельєфи за формою і глибиною


Які потрібні інструменти для тиснення по шкірі?

Для початку ви можете придбати основні інструменти, а потім поступово додати те, що підкаже вам майстер і особистий досвід:

  • комплекти штампів, якими тиснять малюнки і написи
  • поворотний ніж для окреслення контурів - ніж зі скошеним лезом, який зручно "повертати" при малюванні кривих ліній;
  • молоток з нейлону (або подібного матеріалу) - він не зашкодить штампу при ударі;
  • стило двостороннє (кардін, стека, правилка) з пластика або дерева, за допомогою яких можна видавлювати контури узорів і доводити тиснення;
  • плиту - підкладку для роботи- дерев'яну або поліуретанову;
  • кістяну гладилку - для загладжування країв, перегинів;
  • художній різець (волосний ніж) - дозволяє тіснити пташине пір'я, шерсть тварин та інші елементи з тонкими лініями;
  • набір кардін (правилок) - інструмент схожий на стилус з різною формою наконечників для моделювання різних текстур, контурів, фону, "підняття" малюнка тиснення.


За допомогою кліше (штампа) тіснити можна і шкіру хромового дублення - ударним холодним, а краще гарячим способом.

Холодний метод - малюнок наноситься на шкіряну поверхню звичайним ударом по кліше. Метод підходить для тонкої та товстої шкіри (останнє піддається трохи складніше). Принцип роботи простий, але потрібно "призвичаїтися" з силою удару. При занадто слабкому відбиток буде ледь помітним, а при занадто сильному можна пошкодити тонкий матеріал. Рекомендується почати тренування на більш товстій шкірі. Замість удару по кліше можна використовувати притиск пресом - відбиток вийде більш якісний. Але для цього потрібно мати прес.
Гарячий метод - нагрівають кліше і під впливом високої температури відбувається припікання верхніх шарів шкіри, зображення виходить більш чітким, яскравим, довговічним. Метод ідеальний для товстої шкіри та шкіри хромового дублення. Важливо стежити за температурою нагріву кліше: занадто висока зіпсує структуру шкіри. Гарячий метод дає можливість надати тисненню не тільки рельєф, а й відтінок. Новачкові доведеться експериментувати з температурою нагріву кліше і силою натискання, щоб не пропалити шкіру і отримати якісне за кольором тиснення.

Блинтове і конгревне тиснення

Блинтове (сліпе) тиснення
Техніка, коли шкіра пресується з одного боку і виходить втиснутий відбиток від удару або тиску під пресом холодним або гарячим методом по кліше. Назва від англійського слова "blind" (перекладається "сліпий"). Сліпе тиснення означає отримання безбарвного глибинного рельєфного відбитка на одній стороні шкіри.
Конгревне тиснення
Техніка, коли потрібно отримати опукле, об'ємне тиснення на шкірі (виходить рельєф з двох сторін шкіри). Назву отримало на честь англійського винахідника Вільяма Конгрева. На відміну від блинтової техніки, шкіра пресується з двох сторін. Шкіру розміщують між двома елементами: з одного боку - пуансоном (опуклим штампом), з іншого - матрицею (увігнутим контрштампом, що повторює форму опуклого пуансона). Заготівля поміщається між цими двома конструкціями і в результаті виходить рельєфний малюнок. Дізнатися, що тиснення конгревне можна за виворотом тисненого виробу, на якому залишиться відповідний увігнутий слід. Конгревний метод підходить тільки для тонкої і пластичної шкіри. У домашніх умовах його роблять більш досвідчені майстри. Для цього потрібно виготовлення або купівля матриці.

Тиснення натуральної шкіри в домашніх умовах

- заняття для працьовитих, наполегливих та творчих людей, займає багато часу і виконується тільки на натуральній шкірі. Якість роботи безпосередньо залежить від досвіду, знань і умінь майстра, якості інструментів і обраної шкіри. Результат вартий того: руками можна виконати дуже складні малюнки і мотиви з дрібними деталями, різною фактурою. Роботи виходять ексклюзивними і високо цінуються.